Nadelen van een eenmanszaak

Nadelen van een eenmanszaak

Wil jij een eenmanszaak beginnen, maar vraag jij je af wat de nadelen zijn? Wij zetten er een aantal voor je op een rijtje:

  1. Bij een eenmanszaak ben jij zelf aansprakelijk
  2. Minder vrijheid als zelfstandige
  3. Moeilijk om kapitaal aan te trekken
  4. Kredietverstrekkers zijn meer op hun hoede
  5. Liquidatie van de eenmanszaak
  6. Conclusie

Ben je er al uit en wil je een eenmanszaak oprichten? We vertellen je hier hoe je een eenmanszaak opricht.

5 nadelen van een eenmanszaak op een rij:

1. Bij een eenmanszaak ben jij zelf aansprakelijk

De grootste tekortkoming van een eenmanszaak is ongetwijfeld de onbeperkte aansprakelijkheid en procesvoering. In tegenstelling tot een onderneming kan bij ongerechtvaardigde geschillen beslag worden gelegd op de persoonlijke eigendommen van de eigenaar. De financiële situatie van het bedrijf en de eigenaar is hetzelfde. De twee zijn niet wettelijk gescheiden. Dit betekent dat de eigenaar woningen, auto’s, bankrekeningen en andere persoonlijke eigendommen kan verliezen om commerciële schulden terug te betalen of failliet te gaan.

2. Minder vrijheid als zelfstandige

In eerste instantie is de eigenaar verantwoordelijk voor alle beslissingen en voert hij het grootste deel van het werk persoonlijk uit. In het begin hoeft dat geen probleem te zijn, maar naarmate het bedrijf groeit en de werknemers groeien, wordt dit moeilijker. Een ander onverwacht gevolg van eenmanszaak is dat wanneer een bedrijf groeit en werknemers worden aangenomen, de eigenaar meestal de laatste persoon is die op vakantie kan of van de vakantie geniet. Werknemers kunnen op elk moment vakantie nemen, maar als eigenaar heb je vaak minder vrijheid.

3. Moeilijk om kapitaal aan te trekken

Wat als het bedrijf begint te groeien en geld nodig heeft om de expansie te ondersteunen? Waar komt het geld vandaan? Eenmanszaken kunnen geen fondsen werven door aandelen te verkopen of andere methoden te gebruiken om niet-verbonden investeerders aan te trekken. Een groot nadeel van een eenmanszaak. De moeilijkheid om eigenaars van externe kapitaal aan te trekken, dwingt eigenaren om te vertrouwen op hun spaargeld en geld dat geleend is vaak van familieleden en vrienden.

4. Kredietverstrekkers zijn meer op hun hoede

Kredietverstrekkers maken zich meer zorgen over het risico van kredietverlening aan eenmanszaken. Banken geven er de voorkeur aan om de jaarrekening van de onderneming als basis voor leningen te gebruiken, zonder rekening te hoeven houden met het vermogen van de eigenaar. Vaak is de kredietwaardigheid van de eigenaar niet voldoende om te voldoen aan de normen van de geldschieter.

5. Liquidatie van de eenmanszaak

Bij overlijden van de eigenaar wordt het bedrijf geliquideerd. In tegenstelling tot bedrijven kunnen eigenaren alleen overleven als ze eigendom aan iemand schenken voordat ze overlijden.

Conslusie

Het is verleidelijk om een ​​bedrijf als eenmanszaak te starten, omdat de kosten laag zijn en er niet te veel documenten nodig zijn. Als eigenaar moet je zorgvuldig nadenken over de nadelen van een eenmanszaak, met onbeperkte aansprakelijkheid en de moeilijkheid om fondsen te werven. Naarmate het bedrijf groeit, zullen deze factoren ernstiger worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *